Jom Click

Jumaat, 28 Ogos 2009

bayam oh bayam..

salam smua..

Kali ni, sy nk share skit experience sy ngn kwn2 sy bdk2 biotek menanam bayam for our crop science project which is one of our subjects.experiment kami ini mgambil masa slama 6 mggu dan skrg sdh msk mggu ke-5.pengalaman yg xdpt dilupakn oleh kami adalah semasa mggu pertama kami diberi tugas utk menanam bayam ni.punyalah penat pd hari tersebut.mna x nye.kami terpaksa menyediakn tanah yg secukupnya utk diisi ke dlm 20 pots.dh la time tu ktorg kna wat keje smua ni dlm satu group yg xde seorg pn lelaki.tp nsb baik la ktorg ditugaskn utk bergabung dgn 1 group lain.itu pn dlm group tu hanya ada seorg je lelaki.hu3..so ktorg kna menggunakn sbyk mgkn stamina dan tenaga yg terpendam utk mencangkul,mengetuk,menghentam,memijak tanah n mcm2 lg la sbb tanah yg disediakn sgt2 la keras.huh..cukup memenatkn..itu experience time menanam..
Experience membesarkn bayam ni plk agak memenatkn jgk la..tiap2 hari kami kna pegi kt green house utk siram bayam tu..pd waktu pagi skali dan waktu petang skali..time 1st and 2nd week tu ktorg xpernah miss siram bayam2 tu smua sbb excited sgt nk tgk bayam2 tu smua hidup.msk mggu ke-3 bayam2 ni smua dh start besar so ktorg pn assume la yg smua bayam ni leh still hidup kalo disiram skali sehari je..he3..act ktorg xde mase nk pegi siram.lg satu kalo time hujung mggu ktorg xde kenderaan nk pi sna so trpaksa la mintk tlg org lain tlg siramkn.tp slalunye ktorg la yg akan siramkn bayam2 group2 lain sbb kesian tgk bayam2 tu layu.xsanggup nk biarkn bayam mati kehausan..hu3..erm..nk dipendekkn crite bayam kami dh besar.lg besar dr bayam yg dijual kt pasar malam..he3..kt bwh ni ad skit gmbr yg sy mskkn utk korg yg nk tgk bayam2 kami..he3..



-bayam kami dh besar-


-bergambar dgn bayam-


-amal tgh siram bayam-


-bergambar dgn bayam lg-

yg kt bwh ni plk gmbr bunga ros kami..ini pn salah satu experiment crop science ktorg..experiment ni yg 2nd bez lps experiment soil..experiment soil still da bez coz ktorg leh buat bola,cincin n mcm2 lg dgn soil tu..he3..yg part soil tu xsempat lak nk ambik gmbr..hu3


-1st day of experiment-


-2nd day of experiment-


-group org lain nye-

2 ulasan:

shazanaosman berkata...

oowh..mcm tu rupenyer wajah bayam..seb bek kamu post kt cni,klu x xknal la aku ngan c bayam nih...:)

eilah_1912 berkata...

he3..ad satu lg 'bayam' yg kamu gerenti xpernah tgk.yg 2 susah skit nk ambik gmbrnye sbb die leh brjln..he3..nt kalo ad ksmpatn brgmbr dgn 'bayam' tu sy tjk kt kamu sorg je..he3..tp sblm 2 kna dpt kbnrn dr cik amal kt dlu..nt xpsl2 sy kna marah..hu3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...