Jom Click

Isnin, 4 Jun 2012

Allah Maha Adil (العدل)

Bismillahirrahmanirrahim..

Sudah lama aku ingin berkongsi cerita ini tapi setiap kali buka blog tak terfikir pun nak menulisnya. Cerita ni berlaku sewaktu awal2 aku mula mengajar. Kelas KAFA ni berlainan sikit dengan kelas2 biasa di sekolah sebab di kelas KAFA seorang guru akan mengajar kesemua subjek agama termasuklah Al-Quran, Ibadah, Akidah, Sirah, dan Adab. Jadi, selama 3 jam murid2 akan mengadap muka guru yang sama. Biasalah kalau dah lama2 asyik dengar je guru mengajar, budak2 ni cepat la bosan. Untuk mengelakkan mereka daripada mengantuk dan bosan, aku pun mula la bercerita. Lepas satu cerita ke satu cerita, aku pulak terasa penat sebab ada yang nak dengar dan ada jugak yang nak main. Yang nak dengar cerita pulak asyik desak2 suruh aku bercerita lagi. Disebabkan ramai yang buat bising, aku pun berhentilah bercakap dan bagi peluang mereka pulak untuk bertanya dan bercerita. Dalam ramai2 tu, ada la seorang murid lelaki ni, Qayyum namanya, datang dekat aku. Dia ni bijak orangnya dan suka bertanya benda2 yang aku sendiri pun tak terfikir untuk bertanya. Lebih kurang macam ni la dialog aku dengan dia;

Qayyum: Ustazah, saya lama dah nak tanya benda ni.
Aku : Tanya ape?
Qayyum: Ustazah, kenapa yer Allah hidupkan kita di dunia ni?
(Dalam hati, hebatnya budak ni kecik2 dah terfikir benda macam ni..sambil fikir jawapan yang terbaik nak bagi dekat dia)
Aku : Allah hidupkan kita di dunia ni sebab Allah nak suruh kita beribadah pada Dia.
Qayyum : Tak adil la macam tu. Hidupkan kita pastu suruh kita sembah Dia.
Aku : Tak baik la awak cakap macam tu. Allah itu Maha Adil. Kita ni patut bersyukur pada Dia sebab hidupkan kita. Awak tahu tak sebelum awak lahir dulu, berjuta2 roh (nak kata sperma takut dia tak paham pulak) berebut-rebut untuk masuk dalam badan awak tapi dalam banyak2 awak adalah satu-satunya yang terpilih yang dipilih oleh Allah. Tengok betapa beruntungnya awak. Dan satu lagi kalau Allah tak hidupkan awak macam mana la keadaan awak sekarang. Mestilah tak wujud kan? Mesti awak tak dapat jumpa atau kenal mak dan ayah awak. Awak pun mesti tak jumpa ataupun kenal dengan saya.
Qayyum : Betul tu ustazah. Maafkan saya. Saya dah sedar dah sekarang.
Aku : Ingat Qayyum, Allah itu Maha Adil.

~Yang terpilih~

Macam2 gelagat murid2 tahun 3 ni. Bukan diorang ni tak suka belajar agama tapi kadang2 mereka tak boleh nak tafsir sendiri apa makna yang tersirat di sebalik apa yang difardhukan ke atas mereka. Ada jugak yang letak mindset kalau tak pandai agama pun tak pe asal pandai dalam akademik. Aku selalu ingatkan mereka, agama mesti kita letak paling atas sekali. Nak menarik minat mereka kepada agama bukan mudah. Masa zaman aku sekolah dulu, ustaz dan ustazah cerita pasal neraka dan hari kiamat murid2 dah mula takut. Tapi sekarang ni, bila cerita pasal azab neraka dan keadaan semasa hari kiamat mereka ni seolah-olah tak ade perasaan takut langsung. Bila cerita pasal syurga yang dijanjikan Allah dengan kemewahan yang tiada tolok bandingnya barulah ada respons. Sebab itulah masa amali solat aku cuba menarik minat mereka untuk ingat bacaan2 dalam solat dengan memberikan mereka hadiah. Berlumba-lumba mereka menghafal sampai ada yang lemah dalam pelajaran dapat markah yang tinggi dalam amali solat. Inilah keistimewaan agama Islam dan kitab sucinya, Al-Quran. Sesiapa pun hatta yang lemah sekalipun dapat memahami dan mengamalkan ajaran suci ini. Sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud: "Sesungguhnya agama itu (Islam) adalah mudah." (Riwayat Imam Ahmad).

"Wahai orang-orang yang beriman! Rukuklah, sujudlah, dan sembahlah Tuhanmu, dan berbuatlah kebaikan, agar kamu beruntung. Dan berjihadlah kamu di jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya. Dia telah memilih kamu, dan Dia tidak menjadikan kesukaran untukmu dalam agama. (Ikutilah) agama nenek moyangmu Ibrahim. Dia (Allah) telah menamakan kamu orang-orang muslim sejak dahulu, dan (begitu pula) dalam (Al-Quran) ini, agar Rasul (Muhammad) itu menjadi saksi atas dirimu dan agar kamu semua menjadi saksi atas segenap manusia. Maka laksanakanlah solat dan tunaikanlah zakat, dan berpegang teguhlah kepada Allah. Dialah Pelindungmu; Dia sebaik-baik pelindung dan sebaik-baik penolong." (Surah Al-Hajj: Ayat 77-78)

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...