Jom Click

Selasa, 24 Julai 2012

Rindu Sangat-Sangat

Assalamualaikum w.b.t..

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan..Terima kasih Ya Allah kerana memberi kesempatan kepada hambaMu yang daif ini untuk merasai dan beribadah pada bulan yang mulia ini. Ramadhan kali ini mengingatkanku pada Tanah SuciMu ya Allah iaitu Mekah dan Madinah yang pernah aku lawati tahun lepas pada bulan yang penuh barakah ini juga. Rindu sangat2 tak dapat nak diungkap dengan kata2. Rindu suasana berpuasa di sana dan rindu suasana berterawih di kedua-dua rumahMu yang agung, Masjidil Haram dan Masjidin Nabawi. Ya Allah..izinkan aku untuk ke sana lagi Ya Allah untuk mengutip sebanyak mungkin pahala yang Engkau janjikan pada umatMu yang beribadah di Tanah SuciMu.

Kisah perjalanan ke Tanah Suci ada aku ceritakan dalam blog ini. Buat sesiapa yang belum membacanya bolehlah ikuti kisah yang telah aku ringkaskan untuk dikongsi bersama agar rinduku pada Tanah Suci dapat dirasai oleh kalian juga.


Dua hari lepas, semasa aku dan ummi solat terawih berjemaah di masjid kami ditegur oleh Kak Nu yang bersama2 menunaikan umrah tahun lepas (ada gambarnya dalam entri Perjalanan ke tanah suci 2). Memang tak disangka2 dapat berjumpa dengannya kerana selepas pulang dari mrngerjakan umrah tahun lepas inilah kali pertama kami bertemu kembali. Rasa terharu sangat2 sebab Allah kalbulkan doa aku untuk berjumpa dengan salah seorang daripada mereka. Kami pun terkejut sebab masing2 baru tahu yang sebenarnya kami tinggal di mukim yang sama. Semasa di Tanah Suci dulu kami tak sempat berbual panjang. Berjumpa dengan Kak Nu menjadikan rinduku pada Masjidil Haram membuak-buak rasanya. Teringat pada Kaabah. Teringat solat terawih dengan bacaan lunak imam2 di sana dan solat sambil melihat kaabah di depan mata. Ya Allah..semoga ibadah yang aku lakukan semasa aku di Tanah Suci dulu dapat aku lakukan di sini juga Ya Allah. Semoga aku sentiasa istiqomah dengan apa yang aku lakukan dan semoga amal ibadahku sepanjang hidupku diterima olehMu Ya Rabbi..Aminn..

Kat bawah ni ada beberapa gambar aku selitkan yang belum diupload dalam entri sebelum ini. Gambar tahun lepas tapi rasa macam baru jer. Saja2 berkongsi moga ada yang terdetik hati mahu pergi ke sana. Kalau niat tu ada insyaAllah Allah akan permudahkan kita untuk ke sana. Yang paling penting sebelum pergi ke sana ialah persiapan dari segi ibadah (rohani) dan akhlak kita. Persiapan yang mantap akan memudahkan lagi kerja ibadah kita di sana kelak. InsyaAllah..


~Bergambar depan Kaabah~

~Di perkarangan Masjidi Nabawi~

~Jabal Rahmah~
(Doa untuk kawan2 dan diri sendiri..:) )

(First time minum susu unta)

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...